Alguns cops hem perdut l’accés al nostre Facebook, no hem pogut entrar a una web o a un servei. El mateix dia, les notícies han parlat d’un atac hacker de denegació de servei, tot i que generalment es tracta d’un atac de denegació de servei distribuït (DDoS).
El que no diuen és que molts cops poden estar al darrere persones innocents i desconeixedores de la situació. Tant persones amb coneixements informàtics, com persones sense cap coneixement informàtic. Com pot ser que siguem uns hackers que estem bloquejant Facebook, l’Internet d’Andorra o altres webs, i nosaltres estem assentats al sofà llegint les notícies, o revisant les nostres xarxes socials en el nostre ordinador i il·luminats per una bombeta intel·ligent de baix consum?
Qualsevol dispositiu connectat a internet és susceptible a ser piratejat per estar al servei d’un hacker.
Generalment, quan pensem en virus, associem l’ordinador, la tauleta o el mòbil, i realment són aparells molt interessants pels hackers, perquè els hi permeten apoderar-se d’aquests dispositius i convertir-los en zombis a les seves demandes i són molt més potents que altres dispositius. Per sort, els antivírics i la protecció que generalment donem a aquests dispositius ens protegeixen d’aquest esclavatge invisible. Però és molt més complexa de controlar la seguretat en aparells que estan envaint les nostres cases com bombetes i endolls intel·ligents, cafeteres, televisors i altres aparells connectats a la nostra xarxa de casa. Els quals podem utilitzar des del nostre mòbil estant a casa o a qualsevol lloc del món on tinguem connectivitat. Aquests aparells sense un sistema de seguretat i la connectivitat silenciosa que tenen, són unes víctimes perfectes per a convertir-se en zombis.
Així i tot, com pot ser que estem formant part d’un atac DDoS si ni tan sols sabem que és. El nostre ordinador, bombeta o aparell connectat a internet que ha estat infectat i manipulat pel hacker és un zombi a les seves ordres. Sempre esperant que li donin l’ordre d’atac i cap a on ha d’estar dirigida. En pensar en atac dona la idea que serà una baralla terrible com les que veiem a Matrix, però ni de bon tros és un atac tan complex i ple de línies de programació. Generalment, l’únic que fa el dispositiu connectat a internet és intentar accedir repetidament a la pàgina web que l’atacant vol deixar sense servei, sempre vigilant que nosaltres no notem un treball excessiu en el nostre aparell. Tanmateix, com és que falla la web amb el nostre pesat i persistent atac?, perquè senzillament no estem sols. Al mateix moment milions de màquines esclaves com la nostra, estan fent el mateix.
Quan una web o servei d’Internet rep milions de peticions per segon, no sap com gestionar-les i comença a desfer-se de les que creu que no són bones o són persistents, així i tot, si són moltes les peticions aviat és incapaç de ni tan sols decidir si són peticions bones o són les que formen part de l’atac. La màquina arriba a un nivell de saturació, que és incapaç de contestar a ningú i dona error per tothom.
Però com podem protegir-nos d’aquesta situació.
- En els ordinadors: Cal tenir un software antivíric, i no tenir instal·lades aplicacions o jocs pirates que poden oferir-nos programes de pagament a canvi de convertir-nos en zombis. Cal no oblidar com sempre tenir el sistema operatiu i aplicacions originals actualitzats per evitar vulnerabilitats.
- Els nostres mòbils o tauleta: Cal tenir també un software antivíric, i utilitzar les aplicacions de la botiga oficial de Google Play o a App Store. Juntament en estar atents de les actualitzacions o aplicacions que un bon dia detecten que són fraudulentes.
- En els aparells intel·ligents: En aquests dispositius tots es torna més complicat, ja que no són tan accessibles per l’usuari. Primer de tot cal canviar el password per defecte, perquè no siguin manipulables fàcilment i tenir el firmware actualitzat (el firmware seria el sistema operatiu o el programa que els fa funcionar)
Protegint tots els aparells amb connectivitat de la nostra casa o oficina, podem estar una mica més segurs de no estar darrera d’aquests tipus d’atacs.
Potser pensareu que tant us fa si ataqueu Facebook des del vostre portàtil, però cal tenir present que aquestes màquines zombis es poden tornar contra vosaltres i encriptar les vostres dades demanant un rescat, comprometre les vostres contrasenyes, dades bancàries, informació personal. Així que no oblideu mai de protegir-vos correctament contra aquestes amenaces silencioses.
Des de Resettecnic, estarem encantats d’aconsellar-vos si teniu dubtes sobre seguretat, ja que la seguretat preventiva a la informàtica, és una de les millors tranquil·litats que podem tenir.
0 comentarios